GPSR - General Product Safety Regulation

WAT JE MOET WETEN OVER PRODUCTTRACEERBAARHEID EN DE GPSR

Wist je dat je als consument op basis van de General Product Safety Regulation (GPSR) (in het Nederlands: Algemene Productveiligheidsverordening) het recht hebt om traceerbaarheid van een product te eisen? Traceerbaarheid is een essentieel onderdeel van productveiligheid en wordt in de GPSR expliciet genoemd als een verplichting voor leveranciers en distributeurs.


Wat houdt traceerbaarheid onder de GPSR in?

De GPSR legt fabrikanten, importeurs en distributeurs de verantwoordelijkheid op om ervoor te zorgen dat producten veilig zijn en dat consumenten beschermd worden. Een cruciaal aspect daarvan is traceerbaarheid. Dit omvat het volgende:


Productidentificatie
Elk product moet een type-, partij-, of serienummer hebben, of een ander identificatiemiddel. Dit maakt het mogelijk om het product te herleiden in geval van problemen.


Fabrikantgegevens
De naam, het adres en de contactgegevens van de fabrikant (en soms de importeur) moeten op het product of de verpakking vermeld staan.


Documentatie
Leveranciers zijn verplicht om documentatie bij te houden waarmee het product in de toeleveringsketen getraceerd kan worden.


Wat kun je als consument vragen?

Als consument heb je het recht om belangrijke informatie op te vragen over een product. Dit kun je onder andere eisen:


Herkomstinformatie: Waar is het product geproduceerd en wie heeft het geleverd? De officiële verkooppunten zullen altijd verwijzen naar AAFKES BV als leverancier. AAFKES BV is de exclusieve distributeur van de merken voor de Benelux.


Mocht een (online)-aanbieder aangeven dat deze een officieel verkooppunt is of twijfelt u of een (online)-aanbieder wel een officieel verkooppunt is? Controleer dit dan op aafkes.nl/verkooppunten. Hier staan alle officiële verkooppunten vermeld.


Veiligheidsdocumentatie: Bewijzen dat het product voldoet aan de geldende veiligheidsnormen.


Contactgegevens: De naam en contactinformatie van de fabrikant of importeur om vragen of klachten door te geven.


Bewijs van conformiteit: Bijvoorbeeld een CE-markering of certificaten die aantonen dat het product voldoet aan Europese regelgeving.


Wat te doen bij een gebrek aan traceerbaarheid?

Als een leverancier niet voldoet aan de traceerbaarheidseisen, zijn er verschillende stappen die je kunt ondernemen:


Klacht indienen
Dien een klacht in bij de leverancier en vraag om de benodigde informatie.


Toezichthouders inschakelen
Neem contact op met een instantie zoals de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Zij houden toezicht op productveiligheid.


Consumentenorganisaties
Vraag om hulp van consumentenorganisaties als je tegen problemen aanloopt.


Juridische stappen
Als er sprake is van een veiligheidsrisico of misleiding, kun je overwegen juridische stappen te ondernemen.


Waarom traceerbaarheid belangrijk is

Traceerbaarheid is een hoeksteen van consumentenbescherming en productveiligheid. Het stelt consumenten in staat om veiligere keuzes te maken en eventuele problemen met producten snel op te lossen.


Als consument heb je dus niet alleen recht op deze informatie, maar het kan ook bijdragen aan een veiliger marktaanbod. Aarzel niet om je rechten te benutten!

Share by: